Tarta karmelowa z czekoladowym ganache

2021-03-29
Tarta karmelowa z czekoladowym ganache
Autor: Shutterstock Tarta karmelowa z czekoladowym ganache to rozkosz dla podniebienia.
łatwy
45 min
4

Cudownie prosta w wykonaniu - tarta, przysmak kuchni francuskiej. Najpopularniejsza jest jej wersja z jabłkami. My proponujemy prawdziwą rozkosz, czekoladowe szaleństwo.

SKŁADNIKI

  • uprzednio przygotowane ciasto kruche na formę do tarty o śr. 24 cm
  • 15 g ciemnego kakao
  • 150 g cukru
  • 15 g solonego masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • 180 g gorzkiej czekolady.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto kruche przygotować według ulubionego przepisu (w trakcie przesiewania mąki dodać 10 g kakao). Rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki.
  • Wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut. Ostudzić.
  • Do szerokiego rondelka lub na patelnię włożyć masło i dodać 1 łyżkę wody. Kiedy masło się roztopi, równomiernie wsypać cukier. Podgrzewać do momentu, kiedy będą płynne, zamieszać.
  • Ostrożnie dolać śmietanę (karmel się wzburzy) i znów energicznie całość wymieszać, aż masa się zagotuje, a karmel całkowicie połączy ze śmietaną.
  • Odstawić do wystudzenia. Chłodną masę karmelową wlać na spód tarty i włożyć do lodówki.
  • Wsypać do miski rozdrobnioną na kawałki czekoladę. W garnuszku zagotować śmietanę i gorącą zalać pokruszoną czekoladę. Odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać.
  • Kiedy ganache ostygnie, wylać na stężały, zimny karmel. Wyrównać wierzch i schłodzić przed podaniem.