Szparagi w sosie remoulade

Szparagi w sosie remoulade

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi w sosie remoulade to świetna propozycja na wiosenny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi w sosie remoulade to to szybkie w przygotowaniu danie, które zachwyci niejednego smakosza. Połączenie delikatnego smaku szparagów z lekko ostrym i świeżym dzięki zieleninie sosem to propozycja zarówno na wiosenny obiad, jak i małą przystawkę.

Składniki

  • 2 wiązki szparagów

  • łyżeczka masła

  • sól i cukier

  • Sos remoulade:

  • pół szklanki majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • posiekany koperek, szczypiorek i natka - po 1 łyżeczce

  • 2 jaja na twardo

  • sól i biały pieprz do smaku

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi ugotować w wodzie z sola i cukrem

  • Majonez zmieszać z musztardą, zieleniną, posiekanymi drobno jajkami, przyprawić solą i pieprzem

  • Szparagi podawać polane obficie sosem

Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA

 

Szparagi są źródłem wielu witamin i minerałów -witamin C, K i witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Asparagina zawarta w szparagach działa przeczyszczająco i moczopędnie, pobudzając pracę nerek. Szparagi zawierają również kwas foliowy regulujący rozwój komórek i działający łagodząco na układ nerwowy.  Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, jego niedobór może skutkować wystąpieniem wad wrodzonych u noworodka.

Ocena: 5