Sałatka z kolorowych szparagów – sprawdzony przepis na sałatkę szparagową

2021-03-29
Sałatka z kolorowych szparagów – sprawdzony przepis na sałatke szparagową
Autor: Shutterstock Sałatka z kolorowych szparagów to bardzo atrakcyjne danie sezonowe.
łatwy
20 min
4

Wiosną, kiedy głód witamin daje się we znaki, warto przygotować witaminową bombę – sałatkę ze szparagów. Aby dobrze wyglądała, sięgnijmy po różnokolorowe szparagi. Proporcje, jak w przypadku wielu innych sałatek, są elastyczne – możemy też użyć nieco innych składników i śmiało eksperymentować z sosami. Na pewno się uda!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek szparagów białych
  • 1 pęczek szparagów  zielonych
  • 1 garść rukoli
  • słoik z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki dobrej oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 jajko na twardo
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi czyścimy, myjemy, siekamy na pięciocentymetrowe kawałki, osobno odkładając główki.
  • Łodygi szparagów gotujemy w lekko osolonym i zakwaszonym sokiem z cytryny wrzątku; wywaru możemy później użyć do przygotowania zupy jarzynowej.
  • Tymczasem główki szparagów dusimy na oliwie; gdy się przyrumienią, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy łyżeczkę masła, podgrzewając jeszcze przez minutę.
  • Szparagi wyławiamy sitkiem, studzimy, a następnie mieszamy z garścią rukoli; możemy też dodać garść różnokolorowych liści, np. porwane na kawałki liście sałaty.
  • Sok z połowy cytryny mieszamy z 1/3 szklanki dobrej oliwy, wyciskamy czosnek, ucieramy szczyptę kolorowego pieprzu i dodajemy pół łyżeczki ziarnistej gorczycy. Wszystkie składniki przekładamy do słoika i energicznie wstrząsamy.
  • Gotowane szparagi polewamy sosem, na wierzchu układając usmażone szparagowe główki. Całość dekorujemy drobno posiekanym jajkiem na twardo. Podajemy z bagietką i świeżym masłem.