Świeża i soczysta surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy

2021-03-29
Świeża i soczysta surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy
Autor: Shutterstock Surówka z czerwonej kapusty to nieco zdrowej czerwieni na naszym stole
łatwy
30 min
4

Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy to świeża i soczysta propozycja idealnej sałatki do dań na ciepło. Chrupiąca kapusta, słodkie jabłko i kwaśna pomarańcza doskonale się uzupełniają. To doskonała sałatka z powszechnie dostępnych produktów dla zaradnych. Sałatka, która oszczędza wasz czas i dostarcza solidnej porcji witamin waszej rodzinie. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 garść zmiażdżonych orzechów
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka ocet jabłkowy
  • sok z połowy cytryny
  • sok z pomarańczy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Specjalny nożykiem wytnij strużyny skórki pomarańczy i zachowaj lub obierz cienko pomarańczę i skórkę posiekaj.
  • Z pomarańczy wytnij segmenty owocu, czyli cząstki bez błon.
  • Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, pokrój go w małe kostki.
  • Jabłko zalej sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • W salaterce, w której będziesz podawać sałatkę, wymieszaj ocet jabłkowy, olej z orzechów włoskich i sok pomarańczowy.
  • Dodaj poszatkowaną czerwoną kapustę, pokrojone jabłka i cząstki pomarańczy, dobrze wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się wymieszały.
  • Podawaj prosto z lodówki do dań na ciepło.