Smażona pierś kurczaka w 9 minut: łatwe i szybkie danie na rodzinny obiad

Smażona pierś kurczaka w 9 minut: łatwe i szybkie danie na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Drobiowy stek w oka mgnieniu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Smażona pierś kurczaka w oka mgnieniu? Tak, wystarczy tylko 9 minut, by pierś kurczaka była dobrze wysmażona. Jak wiadomo mięso z filetu drobiowego bardzo szybko się gotuje. Wystarczy odrobina sosu sojowego i soku z limony oraz dobrze rozgrzana patelnia, by dokonać tego kulinarnego cudu.  Smażona pierś kurczaka to łatwe i szybkie danie na rodzinny obiad.

Składniki

  • 300 g piersi kurczaka

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 50 ml sosu sojowego

  • 100 ml wody

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczak zbić wałkiem lub delikatnie tłuczkiem do mięsa. Chodzi jedynie o wyrównanie grubości filetu.

  • Na rozgrzaną patelnie nalać 2 łyżki oleju.

  • Pierś położyć na tłuszczu i zrumienić, smażąc po 2 minuty z każdej strony.

  • Wlać sos sojowy, wodę i sok cytrynowy. Nie trzeba solić, bo sos sojowy jest wystarczająco słony. 

  • Przykryć pokrywką, nie zmniejszając ognia. I na dużym ogniu dusić 2 minuty.

  • Przewrócić na drugą stronę, ponownie przykryć pokrywką i dusić jeszcze 2 minuty.

  • Gotową pierś podawać z warzywami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Zobacz, gdzie warto iść do sklepu i co kupić

Ocena: 2,5