Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych

Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
Autor: Shutterstock Pyszne i zdrowe pesto z pistacji, rukoli i natki pietruszki
łatwy
10 min
4

Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto jest bez bazylii i bez orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiająco wiosenne. To przepis wegański oraz paleo. Pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe wypróbujcie już dzisiaj! 

SKŁADNIKI

  • 40 g natki pietruszki, czyli 1 pęczek
  • 20 g liści rukoli
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 ząbki jeśli jesteście fanami pikantnych smaków
  • 85 g (2/3 szklanki) pistacji bez łupin
  • 50 g (1 szklanka) startego parmezanu
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soli lub mniej jeśli użyliście solonych pistacji
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszkę i rukolę pokrójcie trochę nożyczkami. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksujcie natkę pietruszki i rukolę z tartym parmezanem, łuskanymi pistacjami, czosnkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem na drobno posiekaną pastę.
  • Podczas pracy robota kuchennego lub blendera do wlejcie cienkim strumieniem oliwę z oliwek. Zmiksujcie do całkowitego wymieszania.
  • Wyłączcie robot kuchenny lub blender, gdy tylko się pasta pistacjowo-ziołowa połączy się oliwą. Nie chcemy, aby mieszanina się rozgrzała. Zeskrobcie gumową szpatułką sos ze ścianek blendera, a następnie miksujcie w trybie pulsacyjnym, dosłownie dwa, trzy razy, aż mieszanina będzie gładka.
  • Dodajcie sok z cytryny i doprawcie do smaku. Ponownie zmiksujcie w trybie pulsacyjnym. 
  • Pesto podajcie natychmiast z makaronem lub domowym chlebem (tak jak to robią Sycylijczycy).
  • Jeśli chcecie przechować pesto, to przelejcie go do zamykanego plastikowego lub szklanego pojemnika. Pesto pistacjowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 7 dni lub zamrozić i przechować w zamrażarce do 3 miesięcy.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej