Sos mięsno-jarzynowy: idealny do makaronu [przepis]

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Sos mięsno-jarzynowy
Autor: thinkstockphotos.com Ten aromatyczny sos najlepiej smakuje z makaronami
łatwy
40 min
4

Dobry sos potrafi uratować każde danie. A w przypadku makaronu stanowi podstawę smaku całej potrawy. Pożywny sos z mięsa wołowego z jarzynami wyróżnia się niską kalorycznością. Sprawdź, jak go zrobić - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 20 dag mielonej polędwicy wołowej
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej lub żółtej
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój warzywa i pieczarki, podsmaż 5-7 minut na patelni.
  • Dodaj mięso, przecier, zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Duś na małym ogniu 20-30 minut, mieszaj potrawę, aby nie przywarła do patelni. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, wlej trochę wody.
  • Pod koniec duszenia dopraw ziołami prowansalskimi, ewentualnie solą.
miesięcznik Zdrowie