Pesto z cukinii - super patent na cukinię!

Pesto z cukinii - super patent na cukinię!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pesto z cukinii to doskonały bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Idealne zarówno do pieczywa albo makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pesto z cukinii to pomysł na oryginalne i pyszne zagospodarowanie nadmiaru tego warzywa. Nadmiaru, bo cukinia jak obrodzi, to nie bierze jeńców.

Składniki

  • 1 średnia cukinia

  • 2 łyżki sezamu lub orzechów nerkowców (uprażonych na suchej patelni)

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

  • ⅓ szklanki oliwy extra vergine

  • 1 garść świeżych listków bazylii

  • 1 garść szpinaku lub 1 duży zblanszowany liść jarmużu, bez twardych części

  • 50 g tartego parmezanu

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umytą cukinię pokroić na plastry i poddusić na oliwie.

  • Orzechy lub sezam uprażyć na suchej patelni i zblendować na drobno.

  • Dodać pozostałe składniki, oprócz oleju i przypraw, miksować na średnich obrotach, pulsacyjnie, z przerwami. Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, dolewać oliwę cienką strużką, do uzyskania pożądanej konsystencji pesto.

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pesto z cukinii można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Ocena: 3,8