Owoce jagodowe w sosie winnym: przepis na sos z owoców leśnych

2021-03-29
Owoce jagodowe w sosie winnym: przepis na sos z owoców leśnych
Autor: pixabay.com Owoce leśne - doskonałe składniki sosu na bazie wina.
łatwy
20 min
4

Owoce jagodowe w sosie winnym, to  pomysł na zdrowy i  oryginalny deser. Owoce jagodowe, czyli jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, agrest, maliny, jeżyny i truskawki są bogate w składniki zapewniające zdrowie i urodę, dlatego też warto dodawać je do różnych potraw. 

Deser z jagodami i orzechami

Letni pudding z owoców jagodowych 

Kozi ser z jagodami: sałatka afrodyzjak

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki agrestu
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 1/2 szklanki porzeczek (najlepiej czerwonych)
  • 1,5 szklanki truskawek (mogą być także poziomki, maliny)
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1/2 szklanki słodkiego białego wina
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru
  • olejek lub esencja waniliowa
  • listki świeżej melisy lub mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Agrest oczyść z szypułek. Porzeczki i agrest opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  • Wino wymieszaj z 2 łyżkami cukru i zagotuj na wolnym ogniu.
  • Mleko wymieszaj ze skrobią i gotuj, aż zgęstnieje.
  • Do mleka wlej wino i dodaj kilka kropli esencji waniliowej (lub olejku), wymieszaj.
  • Następnie sos odstaw do ostudzenia.
  • Agrest pokrój w krążki lub ćwiartki.
  • Wszystkie owoce wyłóż na talerz.
  • Poleje owoce przygotowanym, ostudzonym sosem, posyp cukrem i przybierz listkami melisy lub mięty.