Najlepsze sosy do grilla [4 SPRAWDZONE PRZEPISY]

2018-05-04 7:21

Grillowane mięsa i ryby podajemy z sosami czy dipami. Prawie do każdego rodzaju mięsa pasują sosy czosnkowe, smak wielu potraw podkreślają również sosy na bazie musztardy czy chrzanu. Do serów z grilla szczególnie zaś pasuje dip porzeczkowy i sos żurawinowo-ananasowy.

najlepsze-sosy-do-grilla.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sosy i dipy - pyszne dodatki do dań z grilla.

Spis treści

  1. Kremowy sos czosnkowy do mięsa z grilla
  2. Tzatziki
  3. Sos żurawinowo-ananasowy
  4. Dip porzeczkowy

Kremowy sos czosnkowy do mięsa z grilla

Składniki:

10 ząbków czosnku

2 kromki chleba tostowego

3/4 szklanki mleka

2 gałązki zielonej pietruszki

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

W garnuszku zagotować wodę, wrzucić na 3 minuty obrane ząbki czosnku.

Z chleba tostowego wyjąć miękisz.

Mleko podgrzać, wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, miękisz chleba i zieloną pietruszkę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, mieszając.

Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Zagotować, rozcierać sos drewnianą łyżką aż będzie gładki.

Podawać na ciepło do grillowanych mięs.

Tzatziki

Składniki:

op. gęstego jogurtu naturalnego

op. naturalnego serka homogenizowanego

ogórek

3-4 ząbki czosnku

sól

pieprz

koperek

Ogórka obrać, utrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i serkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym koperkiem.

Sos żurawinowo-ananasowy

Składniki:

10 dag suszonej żurawiny

puszka ananasów w zalewie

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

szczypta pieprzu cayenne

sok z połowy cytryny

Odsączyć ananasa z zalewy, sok zostawić. Pokroić owoce w niezbyt małą kostkę.

W rondlu o grubym dnie zagotować połowę szklanki wody z sokiem od ananasów i cukrem.

Dodać żurawiny i gotować na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając.

Odstawić na 2 godziny.

Ponownie zagotować, dodać ananasy i razem gotować na małym ogniu 20 minut, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem cayenne.

Dip porzeczkowy

Składniki:

słoik nisko słodzonego dżemu porzeczkowego

1 łyżeczka curry

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki keczupu

pieprz (opcjonalnie)

siekana kolendra (opcjonalnie)

Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Można dodać pieprz i siekaną kolendrę