Jak zrobić sos serowy? Przepis na sos serowy w wersji łagodnej

2021-12-27
Anna Ptaszyńska
Jak zrobić sos serowy? Przepis na sos serowy w wersji łagodnej
Autor: thinkstockphotos.com Łagodny sos serowy świetnie smakuje z placuszkami, krokietami czy jajkami
łatwy
20 min
4

Sos serowy to prosty patent na oryginalne danie, zwłaszcza w sytuacji, gdy przyjaciele zrobili niespodziankę i wpadli z niezapowiedzianą wizytą. Ty także możesz ich zaskoczyć, podając proste, ale wykwintne danie - najlepiej z sosem serowym. Podajemy przepis na klasyczny, łagodny sos serowy.

Sos serowy to prosty sposób na uatrakcyjnienie dań z ryb i jajek, potraw z jarzyn i makaronu. Zależnie od rodzaju sera można go przyrządzić w wersji łagodnej lub ostrzejszej. Proponujemy pierwszy wariant. Bazą sosu jest jasna zasmażka, którą rozprowadzamy pół na pół bulionem i mlekiem, a na koniec dodajemy żółty ser. Aby sos nie był mdły, warto go przyprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Dobry do jajek, jarzyn, krokietów.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 litra bulionu (może być z kostki)
  • 1/4 litra mleka
  • 150 g utartego żółtego sera (np. gouda, ementaler)
  • sok z cytryny, gałka muszkatołowa, ewentualnie sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuść w rondelku, wsyp mąkę i podsmażaj, mieszając, aż mąka lekko się zezłoci.
  • Wlej zimne mleko i mieszaj energicznie, podgrzewając na małym ogniu, aż powstanie gładka masa.
  • Następnie wlewaj stopniowo bulion, cały czas mieszając. Gotuj 7-10 minut i wciąż mieszając, wsypuj po trochu ser żółty.
  • Gdy się rozpuści, przypraw sos szczyptą startej gałki muszkatołowej, sokiem z cytryny i ewentualnie posól do smaku (z umiarem, bo bulion i ser są już słone).
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Anna Ptaszyńska