Dip ziołowy z twarożku

Dip ziołowy z twarożku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Twarożkowy dip i świeże warzywa to idealne zaproszenie do biesiady

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dipy, czyli maczanki, można bez dużego ryzyka przyprawiać na różne sposoby według własnych pomysłów. Latem czy na wiosnę jest to danie atrakcyjne - kusi kolorami i obiecuje dużą dawkę witamin. W dodatku łatwe. Przygotowuje się je w 15 minut.

Składniki

  • 1 opakowanie kremowego serka twarogowego 

  • 1 mały jogurt

  • 1 małe opakowanie śmietany 12%

  • pęczek koperku i szczypiorku

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz mielony

  • oraz świeże warzywa pokrojone w słupki lub cząstki: marchew, ogórek, papryka, pomidory, rzodkiewki, seler naciowy, 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mieszamy serek z jogurtem i śmietaną do konsystencji gęstego sosu.

  • Dodajemy posiekaną zieleninę, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku.

  • Przekładamy do miseczki, dekorujemy pietruszką i pieprzem.

  • Obok w salaterkach i na półmiskach układamy pokrojone w paski warzywa.

  • Idealne na przystawkę lub na przyjęcie z bufetem.

Ocena: 3