Wątróbka z owocami, dymką i jarmużowymi ziemniakami z kurkumą - przepis z programu Smaki Agaty
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Wątróbka potrafi zaskoczyć - gdy zyska towarzystwo odpowiednich dodatków zmienia się w wykwintną potrawę, która podbija kubki smakowe. Spróbujcie wątróbki z owocami, dymką i jarmużowymi ziemniakami z kurkumą z programu Smaki Agaty i także Was urzeknie autorski przepis Agaty Wojdy! Smaki Agaty oglądaj w soboty i niedziele w NOWA TV.
SKŁADNIKI
- 250 g wątróbki kurzej
- 2 młode dymki razem ze szczypiorem
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 czubate łyżki masła
- 3 łyżki słodkiej,tłustej śmietany 36%
- 3 gałązki jarmużu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki świeżych lub mrożonych malin
- 2 łyżki świeżych lub mrożonych jeżyn
- 5 łyżek prawdziwego octu balsamicznego dojrzewającego w beczce
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól, pieprz w młynku
- cukier
- oliwa 3 – 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę dokładnie czyścimy z wszelkich błon, dzielimy na pojedyncze kawałki. Myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- W tym samym czasie myjemy gałązki jarmużu. Zanurzamy go we wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wodzie na 1 minutę. Przekładamy do miski z lodem aby zatrzymać proces gotowania.
- Odsączamy na sicie, dokładnie odciskamy z wody. Odcinamy twardą łodygę, liście bardzo drobno siekamy.
- Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy masło, śmietanę, kurkumę i jarmuż. Mieszamy doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą. Ponownie przekładamy do garnuszka, będziemy tuż przed wydaniem podgrzewać.
- Dymkę czyścimy z wierzchnich łupin, odcinamy górną cześć szczypioru. Cebulę przekrawamy na pół wzdłuż.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, wykładamy dymkę, oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Rumienimy, zdejmujemy na bok i wrzucamy oczyszczoną wątróbkę. Smażymy krótko z dwóch stron dodając miód, świeży pieprz, sól. Po 1 minucie smażenia dolewamy ocet, chwilę redukujemy i wykańczamy owocami.
- Danie serwujemy natychmiast po przygotowaniu, zaczynamy od podgrzania ziemniaków, wyłożenia dymki a na wierzch kładziemy wątróbkę z owocami.