Wątróbka z owocami, dymką i jarmużowymi ziemniakami z kurkumą - przepis z programu Smaki Agaty

2021-03-29
Agata Wojda
Wątróbka z owocami, dymką i jarmużowymi ziemniakami z kurkumą - przepis z programu Smaki Agaty
Autor: Arkadiusz Goliszewski Wątróbka - niedroga i popularna - łatwo może się zmienić w eleganckie i pyszne danie
łatwy
35 min
4

Wątróbka potrafi  zaskoczyć - gdy zyska towarzystwo odpowiednich dodatków zmienia się w wykwintną potrawę, która podbija kubki smakowe. Spróbujcie wątróbki z owocami, dymką i jarmużowymi ziemniakami z kurkumą z programu Smaki Agaty i także Was urzeknie autorski przepis Agaty Wojdy! Smaki Agaty oglądaj  w soboty i niedziele w NOWA TV.

SKŁADNIKI

  • 250 g wątróbki kurzej
  • 2 młode dymki razem ze szczypiorem
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 łyżki słodkiej,tłustej śmietany 36%
  • 3 gałązki jarmużu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki świeżych lub mrożonych malin
  • 2 łyżki świeżych lub mrożonych jeżyn
  • 5 łyżek prawdziwego octu balsamicznego dojrzewającego w beczce
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz w młynku
  • cukier
  • oliwa 3 – 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę dokładnie czyścimy z wszelkich błon, dzielimy na pojedyncze kawałki. Myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • W tym samym czasie myjemy gałązki jarmużu. Zanurzamy go we wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wodzie na 1 minutę. Przekładamy do miski z lodem aby zatrzymać proces gotowania.
  • Odsączamy na sicie, dokładnie odciskamy z wody. Odcinamy twardą łodygę, liście bardzo drobno siekamy.
  • Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy masło, śmietanę, kurkumę i jarmuż. Mieszamy doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą. Ponownie przekładamy do garnuszka, będziemy tuż przed wydaniem podgrzewać.
  • Dymkę czyścimy z wierzchnich łupin, odcinamy górną cześć szczypioru. Cebulę przekrawamy na pół wzdłuż.
  • Rozgrzewamy oliwę na patelni, wykładamy dymkę, oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Rumienimy, zdejmujemy na bok i wrzucamy oczyszczoną wątróbkę. Smażymy krótko z dwóch stron dodając miód, świeży pieprz, sól. Po 1 minucie smażenia dolewamy ocet, chwilę redukujemy i wykańczamy owocami.
  • Danie serwujemy natychmiast po przygotowaniu, zaczynamy od podgrzania ziemniaków, wyłożenia dymki a na wierzch kładziemy wątróbkę z owocami.
Agata Wojda