Jak zrobić doskonały bigos - rady Agaty Wojdy [WIDEO]

2017-11-14 12:14

Jak zrobić doskonały bigos radzi  Agata Wojda, szef kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazda programu Smaki Agaty. Polecamy dobre rady Agaty  - dzięki nim twoje potrawy nabiorą smaku i zachwycą biesiadników!

Jak zrobić doskonały bigos - rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Doskonały bigos to  efekt dobrego skomponowania składników, których powinno być sporo. W bigosie smaki kwaśny, słony i słodki  przenikają się z aromatem licznych  przypraw.

Uprzedzam, że sedno doskonałego bigosu tkwi we właściwym wyborze kapusty. Namawiam do szukania kiszonej, a nie kwaszonej z dodatkiem octu, z racji naturalnej fermentacji, której poddana jest kapusta kiszona. To korzystnie wpływa na jej smak, aromat i właściwości zdrowotne.

Do bigosu  warto dodać również kapustę słodką.

Przyprawy takie jak  kminek, majeranek, cząber, jagody jałowca korzystnie wpłyną zarówno na smak bigosu,  jak i na nasze samopoczucie po zjedzeniu tego  ciężkostrawnego dania.

Dokładane do bigosu  mięsa, kiełbasę, cebulę warto obsmażać na złoto przed dodaniem.

Obowiązkowo musi trafić do bigosu  także wędzona śliwka polska i wieprzowe żeberko, nie zaszkodzi szklanka wytrawnego czerwonego wina i kilka łyżek pomidorowego koncentratu.

W staropolskim bigosie było miejsce na okrawki dziczyzny, pieczone mięsa, wędzony boczek i doskonałą kiełbasę.

Sekret smaku tkwił w cierpliwości, bo na doskonały bigos wypadało poczekać kilka dni ,podgrzewając go i mieszając co jakiś czas.

Zachęcam, by bigos piec w brytfance. Nabiera ciekawszej konsystencji i aromatu.

Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl