Szczupak smażony sauté: jak usmażyć szczupaka?

2021-03-29
Szczupak smażony sauté: jak usmażyć szczupaka?
Autor: Shutterstock Białe mięso szczupaka nie wymaga zbyt wielu przypraw, wystarczy sól i pieprz
łatwy
30 min
4

Szczupak smażony sauté jest pyszny. Białe zwarte mięso słodkowodnego drapieżnika smakuje doskonale.  Można do smażonego szczupaka podać warzywne frytki, sałatkę z kapusty kiszonej lub chrzanowy sos. Smażony szczupak jest idealny na danie główne, jak i na ciepłą przekąskę. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg szczupaka (1 sztuka)
  • 4 łyżki klarowanego masła lub oliwy lub oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szczupaka sprawić, umyć, pokrajać w dzwonka, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  • Dzwonka szczupaka otoczyć w mące.
  • Na silnie rozgrzanym tłuszczu zrumienić rybę. Następnie dosmażyć na małym ogniu.
  • Podawać z frytkami z dyni lub domowym chlebem