Wiosenne menu szparagowe w Focaccia Ristorante [Jemy i Komentujemy]

2018-05-10 10:04

Są takie chwile, gdy dwie kobiety pragną coś zjeść i porozmawiać. Jedzenie powinno być oczywiście lekkie. A czy jest coś lżejszego od szparagów? No i powinno nas rozpieszczać, przecież to nie my gotujemy. Dlatego nasz wybór padł na warszawską Focaccia Ristorante i nowe wiosenne menu szparagowe. We włoskiej kuchni istnieją oczywiste połączenia szparagów z boczkiem, jajkiem, serem. Jednak Szef Kuchni Samuele Mariani poszedł o krok dalej, czaruje smakiem, bawi się teksturą, uwodzi prawdziwie po włosku. Łobuziak!

Wiosenne menu szparagowe w Focaccia Ristorante [Jemy i Komentujemy]
Autor: Restauracja Focaccia Szparagi z serem burrata, kostką smażonego salami i okruchami grissini skradł nasze serca.

Szparagi z serem burrata, chrupiącym salami i pudrem grissini (36 zł)smakują tak dobrze, jak wyglądają. Samuele Mariani zastąpił tradycyjnie używanych w kuchni włoskiej zrumienionych okruchów chleba i skwarków boczku, paluszkami grissini i salami. Chrzęszczące pod zębami okruszki grissini cudownie pobudzają ślinianki. Słony dojrzały smak salami świetnie pasuje do szparagów. A pod warstwą apetycznych chrupek rozpływający się w ustach ser burrata, z którego po rozkrojeniu wypływa słodka śmietanka prosto na zielone szparagi. Dawno nie jadłyśmy szparagów, tak doskonale ugotowanych. To frywolne danie wypadało nam popić tylko kieliszkiem perlistego prosecco

Domowe pappardelle ze szparagami, krewetkami, śmietaną i szalotką (34 zł) to kolejne dzieło szefa kuchni wzbudzające zachwyt. Sprężyste wstążki ręcznie wyrabianego makaronu Samuele Mariani skąpał w delikatnym śmietanowym sosie z kawałkami jędrnych szparagów. I to już by nam wystarczyło. Lekki sos o aksamitnej konsystencji świetnie pasuje do szparagów podkreślając ich smak. Jednak dzieło zwieńczają smażone krewetki, które w tym zestawieniu wydają się wręcz słodkie. Kapitalnym dodatkiem jest kilka wierzchołków świeżego oregano. Danie doskonałe w każdym calu do którego przemiły kelner polecił nam po kieliszku wina ze szczepu Fiano. To orzeźwiające wino, intensywnie pachnące kwiatową łąką, podkreśliło smak pappardelli i pobudziło nasz apetyt na więcej.

Zamiast deseru wybrałyśmy szparagi z płynnym jajkiem i emulsją z parmezanu (35 zł).  Tutaj krzepkie główki zielonych szparagów są łożem dla pysznego jajka. Rozlewające się żółtko wyraźnie czuć wolnością, jest przepyszne. A wszystko otula emulsja z najlepszego sera świata - parmezanu. No i ten drobny szczegół: emulsja z parmezanu jest nieco przypieczona na jajku, to dodaje daniu skrzydeł, wznosząc go na wyżyny mistrzostwa. Ten zmasowany atak na nasze podniebienia wzmógł nasze pragnienie, które mogło ugasić, tylko coś tak kojącego jak dobrze nam znane i lubiane Savignon Blanc.

Mistrzu Samuele Mariani, jest pan geniuszem! Brawo!

Focaccia Ristorante, Szef Kuchni Samuele Mariani

ul. Senatorska 13/15, 00-075 Warszawa, www.focaccia.pl

Otwarte: Pn-Czw 8:00-22:00 oraz Pt-Nd 8:00-23:00

Rezerwacje: restauracja@focaccia.pl tel.: 22 829 69 69