Sernik z ciasteczkami Oreo. Jak zrobić sernik inaczej?

2021-03-29
Sernik z ciasteczkami Oreo. Jak zrobić sernik inaczej?
Autor: Shutterstock Sernik z ciasteczkami oreo nie wymaga pieczenia, jest też bardzo dekoracyjny.
średni
40 min
4

Sernik to klasyczne ciasto lubiane przez wszystkich. Tym razem podajemy przepis na nieco inny sernik - bez pieczenia, w biało-czarnym kolorze. Czas potrzebny na jego przygotowanie to zaledwie 45 minut.

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

 Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 330 g popularnych, biało-czarnych ciasteczek oreo
  • 60 g masła
  • Masa serowa:
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g dwukrotnie mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • Do dekoracji:
  • cukier wanilinowy
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4-5 ciastek oreo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z ciasteczek oreo, które przeznaczone są na spód sernika usuwamy białe, waniliowe nadzienie i odkładamy je.
  • Ciastka bez nadzienia miksujemy i w sypkiej postaci mieszamy z roztopionym wcześniej masłem. Powstałą w ten sposób masę wykładamy do tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
  • W tym czasie, gdy spód się chłodzi, przygotowujemy masę na sernik. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie miksujemy ją razem z serem białym i serem mascarpone, a także z kremówką i waniliowym nadzieniem z usuniętym wcześniej z ciastek oreo. 
  • W ośmiu łyżkach gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy.
  • Całe ciastka oreo siekamy drobno nożem i dodajemy je wraz z żelatyną do masy serowej i mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód tortownicy - spód z ciasteczek.
  • Sernik wstawiamy do lodówki na ponad godzinę, po czym dekorujemy ciasto, wykorzystując kremówkę, którą ubijamy z cukrem wanilinowym i ciastka oreo.