Sernik ze złotą rosą - przepis na odświętny stół

2021-03-29
Sernik z rosą - przepis na świąteczny stół
Autor: Shutterstock Sernik z rosą to ulubiony przez wiele osób rodzaj sernika
łatwy
120 min
4

Sernik ze złotą rosą to puszysty sernik z bezą na wierzchu i złotymi kropelkami. Co to jest rosa na serniku? To nic innego jak skroplony słodki syrop wydobywający się z sernika przez bezową pierzynkę. Sernik z rosą robi się dość łatwo, lecz trzeba uważać, by zbytnio nie przypalić pianki. Sprawdź zatem, jak upiec sernik ze złotą rosą, ile trzymać w piekarniku i jak uzyskać kropelki rosy na serniku. Oto najprostszy przepis na sernik ze złotą rosą.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka (białka ubić na końcu z cukrem)
  •  MASA SEROWA:
  • 80 dag twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń żółty (waniliowy lub śmietankowy)
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników (dodawać wszystko w wymienionej kolejności), wyrobić ciasto i wylepić blachę do samej góry.
  • Zmielić twaróg przez maszynkę, ubić mikserem i dodawać resztę składników po kolei. Wylać masę na ciasto i piec ok. 45 minut.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i położyć na wierzch pianę ubitą z 3 białek (pozostałych z robienia ciasta) i 0,5 szklanki cukru. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut, aż piana będzie delikatnie brązowa. Uwaga! Nie może być zbyt ciemna, bo po wystudzeniu nie pojawią się na jej powierzchni złote kropelki.
  • Upieczone ciasto należy wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30 minut, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Ciasto wstawić do lodówki, wtedy na bezowej powierzchni zaczną pojawiać się złote kropelki rosy. Dla podtrzymania efektu, ciasto należy przechowywać w lodówce.