Ciasto serowo-makowe - dwa ciasta w jednym

2021-03-29
Mirosława Kopoczek
przepis - placek serowo-makowy
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto sero-makowe
średni
40 min
4

Ciasto serowo-makowe smakuje wybornie. Nie może być inaczej, skoro łączy w sobie dwa najbardziej popularne wypieki.

SKŁADNIKI

  • 60 dag cukru
  • 1 kostka i 25 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 kg sera białego (twaróg półtłusty lub gotowy zmielony)
  • 12 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 30 dag maku
  • cukier do smaku (1-2 łyżki, może być pół na pół z cukrem wanilinowym)
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka, cukier, masło (25 dag) utrzeć.
  • W czasie ucierania dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek (z 6 jaj).
  • Podzielić ciasto na 2 części.
  • Jedną zapiec i ostudzić.
  • Przygotować ser. Utrzeć masło (1/2 kostki), cukier, cukier wanilinowy i żółtka.
  • Stopniowo dodawać ser.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianę z 5 białek.
  • Mak należy zmielić dwukrotnie, dodać cukier i wymieszać.
  • Wlać ciepłe mleko i rozpuszczone masło (pozostałą część).
  • Dodać roztrzepane jajko oraz cynamon do smaku.
  • Na zapieczonym spodzie położyć ser i mak – skośnymi pasami na przemian.
  • Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki mleka i wyłożyć na wierzch.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 - 1,5 godziny.
  • Pozostawić do ostygnięcia.
Mirosława Kopoczek