Seromakowiec - przepis na dużą blachę. Ciasto z gotowej masy makowej na kruchym spodzie

2022-12-12
Seromakowiec
Autor: Shutterstock Seromakowiec to pyszne świąteczne ciasto 2w1
średni
130 min
4

Na Boże Narodzenie wypróbuj przepis na seromakowiec. To dwa świąteczne ciasta: makowiec i sernik w jednym pysznym deserze. Idealnie kremowy, pachnący bakaliami, z aromatyczną i wilgotną masą makową sernik świąteczny będzie prawdziwym przebojem stołu. Oto przepis na makowy sernik świąteczny według sprawdzonej receptury. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • Oraz:
  • 2 opakowania gotowej masy makowej
  • (opcjonalnie ) lukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przesyp mąkę pszenną, dodaj cukier i wymieszaj.
  • Do suchych składników wkrój schłodzone masło i dodaj jajka.
  • Siekaj nożem do powstania grudek, a następnie szybko zagnieść ciasto.
  • Elastyczne i gładkie ciasto rozwałkuj dość cienko, wyłóż nim dno dużej blaszki.
  • Blachę z ciastem włóż do lodówki na godzinę, a następnie podpiecz 20 minut w 190 st. C.
  • 150 g miękkiego masła utrzyj z 1,5 szklanki cukru pudru i 5 żółtkami. Białka zostaw na później. 
  • Dodaj ser i wymieszaj całość. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.
  • Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową, następnie wylej masę serową. Sernik z masą makową piecz 60 minut w temperaturze 170°C.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie