Wykwintne indycze sznycelki z pieczarkami i rodzynkami

2021-03-29
Wykwintne indycze sznycelki z pieczarkami i rodzynkami
Autor: Shutterstock Sznycleki indycze to danie bardzo łatwe do przygotowania, a robiące duże wrażenie swoim smakiem i wyglądem.
łatwy
15 min
4

Wykwintne sznycelki indycze łatwo przygotujemy z piersi indyka, a efekt gwarantowany. Ale przecież warto mieć w repertuarze dania, które przygotujemy z łatwo dostępnych składników, szybko i sprawnie, a biesiadnicy  będą zachwyceni. To jedno z takich dań!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 spore sznycle z piersi indyka
  • 5 dag rodzynków
  • 25 dag  pieczarek
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz,
  • 50 ml  rumu lub koniaku
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki opłukać, osuszyć i namoczyć w białym winie.
  • Sznycelki usmażyć na maśle, po 5 minut  z każdej strony, posolić, posypać pieprzem. Podlać rumem lub koniakiem i zapalić. Gdy alkohol skończy się palić, zdjąć sznycle z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Na patelnię dodać masło i podsmażyć na nim pieczarki pokrojone w plasterki, odparować nadmiar wody, lekko zrumienić, delikatnie posolić i posypać pieprzem.
  • Dodać rodzynki z winem, w którym się moczyły. Odparować nadmiar płynu, dodać śmietanę, zagotować na wolnym ogniu.
  • Tak przygotowanym sosem polać sznycelki.