Schabowe zapiekane pod marchewkową pierzynką: przepis na rodzinny obiad

2021-03-29
Schabowe zapiekane pod marchewkową pierzynką: przepis na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock
średni
45 min
4

Schabowe zapiekane pod marchewkową pierzynką to świetny przepis na rodzinny obiad. Taka miła odmiana od zwyczajnego schabowego. Soczyste kotlety przykryte aromatyczną marchewką będą smakować każdemu. Łatwy przepis na efektowne danie obiadowe dla całej rodziny. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów wyciętych ze schabu środkowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy curry, np. czerwonej 
  • 100 g tartego sera żółtego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć, odstawić na 20 minut.
  • Kotlety panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Cebulę drobno posiekać. 
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać marchewkę, cebulę i przyprawę curry, smażyć do chwili, gdy marchewka zmięknie i zacznie pachnieć karmelem. 
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kotlety. Na każdym położyć porcję marchewki, posypać tartym serem.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220°C, do chwili, gdy ser rozpuści się i lekko przyrumieni.