Kotlety siekane z piersi kurczaka: francuski przepis na filet z drobiu

Francuskie kotlety siekane z piersi kurczaka
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kotlety siekane z piersi kurczaka są soczyste, miękkie i po prostu pyszne. Rozpływają się w ustach. Takie kotlety można posiekać dość grubo, nie należy robić ich z mięsa mielonego. Siekane kotlety z piersi kurczaka  to francuski sposób na dość suche mięso drobiowe. W przypadku kotletów siekanych nie można przesmażyć kurzej piersi. Tak przygotowane siekane kotlety z kurczaka można podać z surówką z marchewki oraz puree ziemniaczanym. Wypróbujcie ten przepis i podzielcie się z nami swoimi wrażeniami. 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek  koperku lub pietruszki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 100 g startego sera żółtego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • ćwierć łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżki oleju do smażenia 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mięsa usunąć błonkę i ewentualne chrząstki. Pokroić na małe kawałki, a następnie posiekać dość drobno nożem. Nie polecamy siekania w malakserze, bo mięso z piersi kurczaka lub indyka jest delikatne i rozpadnie się na miazgę, a chcemy, aby kawałki mięsa były wyczuwalne.
  • Cebulę posiekać drobno, dorzucić do posiekanego mięsa. 
  • Koperek lub pietruszkę posiekać dość drobno, dorzucić do mięsa.
  • Dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie, aby mięso wchłonęło smak przypraw. Najlepiej odstawić do lodówki na około 30 minut. 
  • Dodać jajko, majonez i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. 
  • Formować jednakowej wielkości kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju. 
  • Gotowe kotleciki podawać z gotowanymi ziemniakami i mizerią

Polecamy także: Soczysta pierś z drobiu - najlepszy przepis na pieczony filet drobiowy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej