Kotlety drobiowe w paprykowej panierce - pokocha je cała rodzina

2021-03-29
Kotlety drobiowe w paprykowej panierce - pokocha je cała rodzina
Autor: Shutterstock Delikatna pierś z kurczaka nabiera smaku w paprykowej panierce.
łatwy
30 min
4

Kotlety drobiowe w paprykowej panierce uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kotlety są mięciutkie i soczyste, paprykowa panierka dodaje piersi z kurczaka charakteru, ale nie jest ostra. Tak przygotowane kotlety to smakowite i niedrogie danie.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 650 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, po sporej szczypcie pieprzu i chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka pokrój w poprzek na płaskie kotlety. Postaraj się, by każdy kawałek był mniej więcej tej samej grubości.
  • Kotleciki lekko rozbij tłuczkiem przez pergamin. Dzięki temu każdy kawałek mięsa miał podobną grubość, czyli około 1 cm.
  • W szerszej misce wymieszaj wszystkie składniki panierki/marynaty: 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, 3 żółtka jajek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki ulubionego oleju np. ryżowego lub z pestek winogron, 2 ząbki czosnku - obrane i przepuszczone przez praskę. Dodaj przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj
  • W tak przygotowanej marynacie zanurzaj kawałki piersi z kurczaka. Kotleciki można smażyć od razu, ale będą jeszcze smaczniejsze, gdy choć przez godzinę poleżą w przyprawach
  • Rozgrzej na patelni około sześć łyżek oleju do smażenia. Tłuszcz powinien całkowicie przykryć całą powierzchnię patelni.
  • Zanim zaczniesz smażyć kotlety, sprawdź, czy są dokładnie oblepione marynatą z obu stron.
  • Smaż z obu stron na rumiano. Uważaj, by kotleciki nie przypaliły się, w razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Kotlety powinny się smażyć się po około dwie minuty z każdej strony.