Drobiowe kotlety w 10 minut: przepis na soczystą pierś kurczaka
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Drobiowe kotlety w 10 minut zachowujące soczystość pod chrupiącą panierką zachwycą was. Ten prosty przepis na soczystą pierś kurczaka lub inydka zdobędzie przebojem wasze serca i żołądki. Kilka minut panierowania i najlepsze kotlety świata już pysznią się na talerzach. Korzystając z licznych promocji i tygodni kuchni narodowych zaopatrzcie się w twardy, dojrzały ser typu parmezan lub pecorino i cieszcie się smakiem chrupiących z wierzchu i soczystych w środku kotletów.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 sznycli z piersi kurczaka lub indyka
- 2 jajka
- 1 szklanka startego sera dojrzałego i twardego typu parmezan lub pecorino
- 1 szklanka tartej bułki, lub jeszcze lepiej panierki panko
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle zbić tłuczkiem na grubość około 0,5 cm.
- Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
- Panierować w tartym serze, rozmąconych jajkach, a następnie w tartej bułce.
- Smażyć na bardzo gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami z wody i surówką.