Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika: łatwy przepis na panierowane schaboszczaki

Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika: łatwy przepis na panierowane schaboszczaki
Autor: Shutterstock Grube kotlety schabowe w chrupiącej panierce są soczyste w środku
łatwy
30 min
4

Grube kotlety schabowe chrupiące z wierzchu i soczyste w środku to marzenie każdego smakosza... Jak osiągnąć tak smaczny efekt? To proste. Najpierw trzeba lekko zrumienić kotlety na patelni. Później dopiec je w piekarniku. Najlepiej zrobić od razu większą ilość. Nadwyżki zamrozić. Z łatwością odgrzejecie schaboszczaki, kiedy tylko zechcecie!

Jak odgrzać kotlet panierowane kotlety schabowe?

Podgrzewanie panierowanego kotleta wieprzowego jest łatwe! Przechowuj je w lodówce przez 2 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Gdy nadejdzie ta chwila, po prostu postępuj według zaleceń.

Zamrożone kotlety rozmrażaj przez 15 minut w mikrofalówce. Kotletów z lodówki nie musisz podgrzewać w mikrofali.

Rozłóż kotlety na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Podgrzewaj w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C

Klasyczny schaboszczak

Kotlet schabowy jest w historii polskich kulinariów stosunkowo młodym nabytkiem. W kotletach ze schabu wieprzowego rozsmakowaliśmy się dopiero za czasów dynastii saskiej, czyli w epoce baroku. Jednak dopiero w XIX wieku panierowany i smażony kotlet zyskał prawdziwe uwielbienie. Aż do naszych czasów schabowe kotlety były synonimem bogactwa, sytości oraz niedzielnego obiadu. Zobacz: Najlepsze kotlety schabowe panierowane - przepis na schabowego krok po kroku

SKŁADNIKI

  • 8 kotletów z wieprzowego schabu środkowego
  • 1 jajko i 2 łyżki wody, rozmącone razem
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • W płytkiej misce lub głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą, starty parmezan, granulowany czosnek oraz trochę świeżo startego pieprzu. W drugiej misce wymieszaj mąkę z 1 łyżeczką soli. W trzeciej misce rozmąć jajko z wodą.
  • Tak zorganizowana rozpocznij przygotowanie kotletów. Schabowe osusz papierowym ręcznikiem. Obtocz kotlety w mące. Następnie zanurz w rozmąconym jajku. I kolejno w przygotowanej panierce z tartej bułki.
  • Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kotlety po 1 minucie z każdej strony. Tylko do lekkiego zrumienienia.
  • Kotlety ułóż na blasze i piecz przez 12-14 minut.
  • Wyjmij upieczone kotlety z piekarnika. Daj im odpocząć przez 5 minut przed podaniem.
  • Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej