Schab duszony w ziołach - znakomity na ciepło i na zimno

2021-03-29
Schab duszony w ziołach
Autor: Shutterstock Schab duszony w ziołach można również upiec w rękawie, bez wcześniejszego obsmażania.
łatwy
30 min
4

Aromatyczny schab zamarynowany i upieczony w ziołach sprawdzi się jako ciepłe danie mięsne lub chłodna przystawka. W każdej formie smakuje znakomicie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg schabu środkowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 150 g śmietany 22%
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć i osuszyć, a następnie natrzeć musztardą i przyprawami. Zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
  • Następnego dnia mięso obsmażyć krótko ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem, przykryć i piec 2 godziny w 190 st.C.
  • Następnie wyjąć mięso, a sos zlać do rondla i wymieszać ze śmietaną. Sos podawać oddzielnie w sosjerce.