Ziemniaczana sałatka z awokado i koperkiem

2021-03-29
Ziemniaczana sałatka z awokado i koperkiem
Autor: Shutterstock Świeża w smaku i pożywna sałatka ziemniaczana 
łatwy
20 min
4

Ziemniaczana sałatka skąpana w aksamitnym sosie z awokado to pyszna odmiana na naszym stole. Chrupka młoda cebulka i aromatyczny koperek dodają sałatce świeżości. 

Otwórz się na nowe smaki! TUTAJ>>>

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g małych ziemniaków o czerwonej skórce, surowych lub wcześniej ugotowanych
  • 1 duże awokado
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki koperku posiekanego
  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem, posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj ziemniaki, nie obieraj jedynie usuń wszelkie plamy lub "oczka". Gotuj we wrzątku przez około 10 minut lub do momentu gdy łatwo wbić w nie widelec. Natychmiast odlej gorącą wodę i schłódź ziemniaki w zimnej wodzie, aby zapobiec dalszemu gotowaniu wewnątrz bulwy. Możesz również użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. 
  • Ziemniaki pokrój na ćwiartki. Przełóż do większej miski.
  • Obierz awokado, jego miąższ rozetrzyj w małej misce. Dodaj do niego sok z cytryny, musztardę, miód, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, aby uzyskać gładki i aksamitny sos.
  • Dodaj do ziemniaków, posiekane: koperek, cebulki i szczypior. Wymieszaj i dodaj do sałatki sos z awokado, ponownie wymieszaj.
  • Podawaj od razu lub przechowaj w lodówce przez 24 godziny. Pamiętaj, że awokado szybko się utlenia i ciemnieje.