Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

2021-03-29
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta
Autor: Orchidea Creative Group
łatwy
30 min
4

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta to idealne połączenie słodyczy i wyrafinowania. Wygląda niezwykle efektownie, przy czym jest bardzo łatwa w przygotowaniu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g jarmużu np. marki Eisberg
  • 1 mała dynia
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 30 g żurawiny
  •  
  • Dressing:
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
  • Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone.
  • Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą.
  • Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
  • Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią.
  • Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.