Sałatka z dzikiego ryżu, krewetek, pomarańczy i sera z niebieską pleśnią

Sałatka z dzikiego ryżu, krewetek, pomarańczy i sera z niebieską pleśnią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszną sałatkę można wzbogacić liśćmi rukwi wodnej lub roszponki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Lubisz dziki ryż i ser pleśniowy? Ten przepis będzie ucztą dla Twojego podniebienia! Pyszny, pełnowartościowy dziki ryż, krewetki, czerwone pomarańcze i ser z przerostem niebieskiej pleśni - zdrowo, pysznie i lekko. Jeśli więc lubisz ciekawe połączenia smaków i poszukujesz inspiracji kulinarnych mamy dla Ciebie propozycję. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę!

Składniki

  • 200 g  dzikiego ryżu

  • 2 czerwone pomarańcze

  • 200 g obranych gotowanych krewetek

  • 1  czerwonej cebula

  • sól i pieprz

  • Na sos:

  • 50 g  sera z przerostem niebieskiej pleśni: Lazur, RoquefortGorgonzola lub Stilton

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dziki ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • \W tym czasie pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki. Następnie wyciąć fileciki.

  • Cebulę posiekać w piórka.

  • Ryż wystudzić, wymieszać z filecikami pomarańczy, krewetkami i cebulą.

  • Przygotować sos: Ser dokładnie pokruszyć i wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Ocena: 4