Znakomita sałatka z łososiem, pomidorami i fasolką jaś
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Ta sałatka smakuje wybornie. Jest pyszna, lekko słodka, kwaskowa i orzeźwiająca. Smaki i aromaty przenikają się tworząc bardzo harmonijną całość. Zamiast fasoli z puszki można użyć gotowanej fasolki.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 żółte pomidory
- 2 pomidory malinowe
- puszka fasolki jaś
- 250 g łososia
- garść orzechów włoskich
- Sos:
- 2 łyżki konfitury z żurawiny lub czarnej porzeczki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia posmaruj oliwa i upiecz w piekarniku - wystarczy 18 min w 180 st.C. Upieczonego łososia podziel na pióra.
- Pomidory umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z fasolą, posól, polej oliwą. Dodaj łososia.
- Konfitury wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą i miodem. Sosem polej sałatkę.
- Wierzch posyp posiekanymi orzechami i, ewentualni, zieleniną.