Śledzie pod pierzynką: przepis na przystawkę

2021-03-29
Beata Lekszycka
Śledzie pod pierzynką
Autor: Shutterstock Śledzie pod pierzynką można przygotować w porcjach i ozdobić łyżeczką ikry łososiowej
łatwy
45 min
4

Śledzie pod pierzynką to jeden z popularniejszych sposobów przyrządzania śledzi.  Śledzie to jedna z klasycznych  odświętnych przystawek.  Poznaj przepis na pyszne śledzie.

 

 

Polecamy również: zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki

SKŁADNIKI

  • 8 filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 5 jajek,
  • 2 średnie buraki,
  • majonez

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe namoczyć, drobno pokroić i ułożyć na dnie miski. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ).
  • Na to wyłożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  • Marchew wraz z ziemniakami ugotować w mundurkach, odstawić do ostudzenia.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce, koniecznie o grubych oczkach. Wyłożyć na cebulę.
  • Posmarować średniej grubości warstwą majonezu.
  • Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na majonez.
  • Posypać tartym białkiem z jaj ugotowanych na twardo.
  • Jako jednej z warstw sałatki można też użyć gotowanych buraczków.
  • Wierzch sałatki posypać żółtkami startymi na tarce o małych oczkach, tak, aby powstała tytułowa "pierzynka".
Beata Lekszycka