Śledzie pod pierzynką: przepis na śledzie na przystawkę

Śledzie pod pierzynką: przepis na śledzie na przystawkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie pod pierzynką można przygotować w porcjach i ozdobić łyżeczką ikry łososiowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Śledzie pod pierzynką to jeden z popularniejszych sposobów przyrządzania śledzi.  Śledzie to jedna z klasycznych  odświętnych przystawek.  Poznaj przepis na pyszne śledzie.

Składniki

  • 8 filetów śledziowych,

  • 2 cebule,

  • 6 dużych ziemniaków,

  • 3 marchewki,

  • 5 jajek,

  • 2 średnie buraki,

  • majonez

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety śledziowe namoczyć, drobno pokroić i ułożyć na dnie miski. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ).

  • Na to wyłożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

  • Marchew wraz z ziemniakami ugotować w mundurkach, odstawić do ostudzenia.

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce, koniecznie o grubych oczkach. Wyłożyć na cebulę.

  • Posmarować średniej grubości warstwą majonezu.

  • Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na majonez.

  • Posypać tartym białkiem z jaj ugotowanych na twardo.

  • Jako jednej z warstw sałatki można też użyć gotowanych buraczków.

  • Wierzch sałatki posypać żółtkami startymi na tarce o małych oczkach, tak, aby powstała tytułowa "pierzynka".

Ocena: 4