Sałata z krewetkami, mango i miętą

Sałata z krewetkami, mango i miętą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatką z krewetkami, mango i miętą można nadziać tacosy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana. Swą doskonałą reputację zawdzięcza wykorzystaniu świeżych składników do szybkiego przyrządzania dań, które są “ogniste”, a równocześnie aromatyczne i subtelne w smaku.

Składniki

  • 2 średniej wielkości mango

  • 24 średniej wielkości krewetki

  •  

  • Sos:

  • sok z cytryny

  • sos ostrygowy

  • 4 szalotki

  • 0,5 pęczka szczypiorku

  • świeża mięta

  • świeża kolendra

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki gotuj przez około 2 minuty w osolonej wodzie.

  • Dodaj do niej 5 listków kolendry.

  • Mango pokrój w długie, cienkie paski.

  • Posiekaj szalotkę, szczypior, 10 listków mięty i tyle samo listków kolendry.

  • Do posiekanych ziół, szalotki i szczypiorku dodaj 2 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki soku z cytryny.

  • Następnie wymieszaj mango z krewetkami i powstałym sosem.

  • Podawaj na liściu sałaty.

Ocena: 0