Pieczone buraki: prosty przepis na doskonałe buraczki

2021-03-29
Pieczone buraki: prosty przepis na doskonałe buraczki
Autor: Shutterstock Pieczone buraczki mogą stanowić samodzielny dodatek do posiłku lub być podstawą do przygotowania smacznej sałatki
łatwy
25 min
4

Pieczone buraki to doskonały dodatek do  obiadu - można je jeść na ciepło, na zimno, same lub z dodatkami, np. serem feta. Pieczone buraki zachowuję więcej wartości  niż buraczki gotowane, mają też bardziej  skondensowany, wyrazisty smak.

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Marynata:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Buraki obieramy ze skóry, kroimy na sześć-osiem części. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy na ósemki. Odstawiamy.
  • W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, cebulę i czosnek, mieszamy.
  • Warzywa w marynacie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.
  • Buraki podajemy na ciepło do mięs lub w formie sałatki z fetą.