Bezkonkurencyjna sałatka tzatziki z kurczakiem lub indykiem - to jest hit!
Faszerowane buraczki: prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Buraczki można nadziewać także farszami innymi niż podane w przepisie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Farsz do buraczków przygotowuje się z filetów anchois, kaparów, ugotowanych na twardo jajek, ziół, musztardy i oliwy.
Składniki
6 średnich buraków,
6 filecików anchois,
2 jajka na twardo,
1 łyżka kaparów,
2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, koperek),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
1/2 łyżeczki musztardy typu Dijon
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki szorujemy, smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową, następnie układamy na blasze i pieczemy w temp. 180º mniej więcej godzinę - sprawdzamy widelcem czy są mają już konsystencję al dente.
Po przestudzeniu obieramy je i wydrążamy ze środka część miąższu.
Znów smarujemy oliwą na zewnątrz i w środku.
Z pokrojonych filetów anchois, kaparów, jajek, ziół, musztardy i łyżki oliwy przyrządzamy farsz.
Nadziewamy nim buraki i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.