Faszerowane buraczki: prosty przepis

Faszerowane buraczki: prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Buraczki można nadziewać także farszami innymi niż podane w przepisie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Farsz do buraczków przygotowuje się z filetów anchois, kaparów, ugotowanych na twardo jajek, ziół, musztardy i oliwy.

Składniki

  • 6 średnich buraków,

  • 6 filecików anchois,

  • 2 jajka na twardo,

  • 1 łyżka kaparów,

  • 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, koperek),

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka octu winnego,

  • 1/2 łyżeczki musztardy typu Dijon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki szorujemy, smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową, następnie układamy na blasze i pieczemy w temp. 180º mniej więcej godzinę - sprawdzamy widelcem czy są mają już konsystencję al dente.

  • Po przestudzeniu obieramy je i wydrążamy ze środka część miąższu.

  • Znów smarujemy oliwą na zewnątrz i w środku.

  • Z pokrojonych filetów anchois, kaparów, jajek, ziół, musztardy i łyżki oliwy przyrządzamy farsz.

  • Nadziewamy nim buraki i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.

Ocena: 0