Buraki zasmażane z pestkami dyni

2021-03-29
Buraki zasmażane z pestkami dyni
Autor: Shutterstock Wersja zasmażanych buraczków wzbogaconych pestkami dyni.
łatwy
90 min
4

To nieco unowocześniona wersja tradycyjnych zasmażanych buraczków. Ciepłe buraki okraszone cytrusową nutą i chrupiącymi pestkami dyni nabierają świeżości i oryginalnego charakteru.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki ze skórką ugotuj do miękkości. Gdy ostygną obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Owoce sparz wrzątkiem. Otrzyj z nich skórkę. Czosnek obierz i posiekaj.
  • Do rozgrzanego w rondelku masła wrzuć czosnek, a po chwili buraki. Wciśnij sok z owoców i dodaj otartą skórkę.
  • Smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok 5 min.
  • Pestki dyni upraż na suchej patelni. Połącz z buraczkami i dodaj olej. Wymieszaj.