Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno: smaczna sałatka z kalarepki

Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno: smaczna sałatka z kalarepki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona kalarepa z serem feta i papryczką jalapeno

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno smakuje wybornie. Dzięki pieczeniu kalarepa zachowuje jędrność, a smak ulega skondensowaniu. Jeśli lubicie dania z kapusty, to będziecie zachwyceni pieczoną kalarepką. Do tego słony i wyrazisty ser feta i pikantna papryczka jalapeno, czynią z sałatki arcydzieło. A przecież składniki smacznej sałatki z pieczonej kalarepki są wiosną ogólnodostępne. Zachęcamy Was do wypróbowania pieczonej kalarepki!

Składniki

  • 8 mniejszych kalarep, czyli około 1,4 kg

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • 100 g sera feta lub innego typu solan, pokruszonego na kawałki

  • 2 papryczki jalapenos, przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych i bardzo cienko pokrojone w poprzek

  • 2 łyżki świeżych liści tymianku

  • 2 łyżeczki prażonych nasiona sezamu, do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

  • Na dużej blaszce do pieczenia ułóż kalarepki, skrop je oliwą lub olejem, obficie oprósz solą i pieprzem.

  • Piecz przez około 1,5 godziny, aż skórka na nich lekko się zwęgli na zewnątrz, a środek pozostanie miękki.

  • Ostudź kalarepki, a następnie obierz.

  • Ułóż kalarepy na talerzu. Obficie skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

  • Posyp serem feta, pokrojonymi papryczkami jalapenos, tymiankiem i sezamem.

Co jeszcze można zrobić z kalarepki?

Kalarepka, jak wszystkie warzywa kapustne jest niskokaloryczna. To niepozorne warzywo, kojarzone z wiosną, jest skarbnicą składników odżywczych. Bogactwo w niej witamin - A, E, Z grupy B, K i kwasu foliowego oraz mikro- i makroelementów - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu i cynku. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera luteinę oraz, co niezwykle istotne, substancje, które opóźniają starzenie i procesy degeneracyjne, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. 

Warto częściej sięgać po pyszną kalarepkę, którą można przyrządzać na surowo, a także piec, gotować i dusić. Zapraszamy do wykorzystania naszych sprawdzonych przepisów: 

Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY

Naleśniki z kalarepą: przepis na zapiekane naleśniki

Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna

Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem

Krem z kalarepki, marchewki z musem awokado i wędzonym łososiem

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5