Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno: smaczna sałatka z kalarepki
Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno smakuje wybornie. Dzięki pieczeniu kalarepa zachowuje jędrność, a smak ulega skondensowaniu. Jeśli lubicie dania z kapusty, to będziecie zachwyceni pieczoną kalarepką. Do tego słony i wyrazisty ser feta i pikantna papryczka jalapeno, czynią z sałatki arcydzieło. A przecież składniki smacznej sałatki z pieczonej kalarepki są wiosną ogólnodostępne. Zachęcamy Was do wypróbowania pieczonej kalarepki!
Co jeszcze można zrobić z kalarepki?
Kalarepka, jak wszystkie warzywa kapustne jest niskokaloryczna. To niepozorne warzywo, kojarzone z wiosną, jest skarbnicą składników odżywczych. Bogactwo w niej witamin - A, E, Z grupy B, K i kwasu foliowego oraz mikro- i makroelementów - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu i cynku. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera luteinę oraz, co niezwykle istotne, substancje, które opóźniają starzenie i procesy degeneracyjne, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Warto częściej sięgać po pyszną kalarepkę, którą można przyrządzać na surowo, a także piec, gotować i dusić. Zapraszamy do wykorzystania naszych sprawdzonych przepisów:
Najprostsza SURÓWKA z KALAREPY
Naleśniki z kalarepą: przepis na zapiekane naleśniki
Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna
Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem
Krem z kalarepki, marchewki z musem awokado i wędzonym łososiem
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 mniejszych kalarep, czyli około 1,4 kg
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz do smaku
- 100 g sera feta lub innego typu solan, pokruszonego na kawałki
- 2 papryczki jalapenos, przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych i bardzo cienko pokrojone w poprzek
- 2 łyżki świeżych liści tymianku
- 2 łyżeczki prażonych nasiona sezamu, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Na dużej blaszce do pieczenia ułóż kalarepki, skrop je oliwą lub olejem, obficie oprósz solą i pieprzem.
- Piecz przez około 1,5 godziny, aż skórka na nich lekko się zwęgli na zewnątrz, a środek pozostanie miękki.
- Ostudź kalarepki, a następnie obierz.
- Ułóż kalarepy na talerzu. Obficie skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
- Posyp serem feta, pokrojonymi papryczkami jalapenos, tymiankiem i sezamem.