Wątróbka na liściach sałaty - prosty przepis na zdrowe danie

2021-03-26
Wątróbka z sałatką
Autor: Shutterstock Wątróbka - bezcenne źródło witaminy C i żelaza.
łatwy
20 min
4

Wątróbka to bezcenne źródło żelaza i witaminy C. Sprawdź, jak zrobić pyszną wątróbkę podawaną na liściach sałaty. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 30 dag wątróbek indyka
  • 1/4 papryczki chili
  • mały pomidor
  • po 1/4 papryki zielonej i czerwonej
  • 2 łyżki białej fasoli konserwowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka liści sałaty
  • natka pietruszki
  • liście melisy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój drobno papryczkę chili.
  • Opłucz wątróbkę, dodaj połowę papryczki, posiekane liście melisy i 1/2 łyżki oleju.
  • Wątróbkę marynuj z przyprawami w lodówce ok. godziny.
  • Pomidora i słodką paprykę pokrój w kostkę, osącz fasolę, posiekaj pietruszkę.
  • Warzywa wymieszaj, dopraw 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego, pozostałą papryczką chili i sokiem z cytryny.
  • Wątróbkę podsmaż na oleju. Następnie patelnię szczelnie przykryj i duś wątróbkę kilka minut, aż zmięknie.
  • Przełóż wątróbkę na patelnię grillową, podpiekaj krótko z obu stron, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Wątróbkę podawaj na liściach sałaty z warzywami i grzankami razowymi.