Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
Sałata z pieczoną pietruszką - fantastyczna przekąska na co dzień i od święta

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałata z pieczoną pietruszką to znakomita przekąska - zdrowa, smaczna i wykwintna.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałata z pieczoną pietruszką będzie doskonałym daniem na urozmaicenie codziennego menu, ale nada się także na gustowne party.
Składniki
0,5 kg pietruszki
2 marchewki
1 twarda gruszka
1 opakowanie rukoli
1 sałata lodowa
250 g sera gorgonzola
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
garść orzechów makadamia ziemnych lub migdałów
1 łyżka miodu
Przygotowanie krok po kroku:
Pietruszkę i marchewki obrać i w razie potrzeby przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuścić i wymieszać z oliwą i miodem i polać nim pietruszkę. Przyprawić sola i i pieprzem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 40 min. Upieczoną ostudzić i pokroić.
Sałatę porwać na małe kawałki i wymieszać z rukolą. Gruszkę pokroić w plasterki lub kostkę.
Na sałacie ułożyć kawałki gruszki i pietruszki, udekorować okruchami gorgonzoli i orzechami.