Sałata z pieczoną pietruszką - fantastyczna przekąska na co dzień i od święta

Sałata z pieczoną pietruszką - fantastyczna przekąska na co dzień i od święta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałata z pieczoną pietruszką to znakomita przekąska - zdrowa, smaczna i wykwintna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałata z pieczoną pietruszką będzie doskonałym daniem na urozmaicenie codziennego menu, ale nada się także na gustowne party.

Składniki

  • 0,5 kg pietruszki

  • 2 marchewki

  • 1 twarda gruszka

  • 1 opakowanie rukoli

  • 1 sałata lodowa

  • 250 g sera gorgonzola

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki oliwy

  • garść orzechów makadamia ziemnych lub migdałów

  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pietruszkę i marchewki obrać i w razie potrzeby przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

  • Masło rozpuścić i wymieszać z oliwą i miodem i polać nim pietruszkę. Przyprawić sola i i pieprzem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 40 min. Upieczoną ostudzić i pokroić.

  • Sałatę porwać na małe kawałki i wymieszać z rukolą. Gruszkę pokroić w plasterki lub kostkę.

  • Na sałacie ułożyć kawałki gruszki i pietruszki, udekorować okruchami gorgonzoli i orzechami.

 

 

Ocena: 5