Sałatka tunezyjska - przepis na zdrową sałatkę z tuńczykiem

2021-03-29
Sałatka tunezyjska
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka tunezyjska - obowiązkowe danie w diecie migrenowców.
łatwy
15 min
4

Sałatka tunezyjska jest stworzona dla osób zmagających się z migreną, ponieważ osoby cierpiące na bóle głowy powinny wzbogacić swoją dietę w oliwki, nasiona słonecznika i kiełki pszenicy, które pomogą wyrównać poziom miedzi - jej niedobór predysponuje do bólów głowy. Sprawdź jak zrobić sałatkę tunezyjską.

SKŁADNIKI

  • 10 czarnych oliwek
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 2 świeże ogórki
  • 2 dojrzałe, ale twarde pomidory
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • puszka tuńczyka  w oleju
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa myjemy.
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne, ogórki obieramy.
  • Wszystkie kroimy w kostkę i układamy warstwowo w salaterce: najpierw ogórki, później paprykę, na końcu pomidory.
  • Obrane ze skorupki jajka kroimy w ćwiartki lub ósemki i układamy na warzywach. Na nich kładziemy wyjętego z puszki i lekko osączonego z oleju tuńczyka. Na wierzchu sałatki rozsypujemy oliwki.
  • Całość wstawiamy do lodówki, a po schłodzeniu podajemy ze świeżą bagietką.