Pieczona cykoria po holendersku - pyszna i łatwa do przygotowania

Pieczona cykoria po holendersku - pyszna i łatwa do przygotowania

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cykoria to przysmak w krajach  Beneluxu, warto skorzystać z tamtejszych  przepisów na to warzywo

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona cykoria po holendersku to doskonały sposób na przygotowanie tego mało popularnego, a smacznego i zdrowego warzywa. Łatwa do przygotowania, niedroga i smakowita  - idealne danie na ciepłą kolację!

Składniki

  • 8 cykorii

  • 10  dag masła

  • 15 dag  gęstej śmietany

  • 2 jajka na twardo

  • 2 cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • posiekany szczypiorek lub natka do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cykorię wrzucić do  naczynia do zapiekania (brytfanki) z roztopionym masłem, posolić i skropić sokiem z cytryny.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 220ºC. Obniżyć temperaturę do 135ºC, piec przez co najmniej  godzinę - aż cykorie będą miękkie i lekko rumiane, a woda odparuje. 

  • Wyłożyć upieczone cykorie na półmisek, polać ubitą śmietaną, oprószyć posiekanymi jajkami i  posiekanymi ziołami. Udekorować plasterkami cytryny. 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7