Pieczona cykoria po holendersku - pyszna i łatwa do przygotowania

2021-03-29
Pieczona cykoria po holendersku - pyszna i łatwa do przygotowania
Autor: Shutterstock Cykoria to przysmak w krajach  Beneluxu, warto skorzystać z tamtejszych  przepisów na to warzywo
łatwy
15 min
4

Pieczona cykoria po holendersku to doskonały sposób na przygotowanie tego mało popularnego, a smacznego i zdrowego warzywa. Łatwa do przygotowania, niedroga i smakowita  - idealne danie na ciepłą kolację!

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 cykorii
  • 10  dag masła
  • 15 dag  gęstej śmietany
  • 2 jajka na twardo
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek lub natka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cykorię wrzucić do  naczynia do zapiekania (brytfanki) z roztopionym masłem, posolić i skropić sokiem z cytryny.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 220ºC. Obniżyć temperaturę do 135ºC, piec przez co najmniej  godzinę - aż cykorie będą miękkie i lekko rumiane, a woda odparuje. 
  • Wyłożyć upieczone cykorie na półmisek, polać ubitą śmietaną, oprószyć posiekanymi jajkami i  posiekanymi ziołami. Udekorować plasterkami cytryny.