Klasyczna sałatka nicejska: składniki i przepis

2021-03-29
klasyczna-salatka-nicejska-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka nicejska, czyli bogactwo smaków Lazurowego Wybrzeża
łatwy
30 min
4

Sałatka nicejska jest bardzo smaczna, zdrowa i pożywna. Na dodatek zrobisz ją w dwa kwadranse i nakarmisz cztery osoby! Jak zrobić klasyczną sałatkę nicejską? Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • kilka strąków fasolki szparagowej
  • główka sałaty
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli, pieprz
  • 5-6 łyżek oliwy
  • jajko na twardo
  • 10 czarnych oliwek
  • szczypta ziół prowansalskich
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • puszka anchois
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 czerwone cebule

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach wcześniejszego dnia. Następnego obrać, pokroić w plastry, przełożyć do dużej miski.
  • Fasolkę umyć, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić, pokroić na kawałki.
  • Anchois osączyć z oleju. Tuńczyka podzielić na kawałki.
  • Cebulę obrać, pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki.
  • Wszystkie składniki włożyć do miski. Wymieszać.
  • Zrobić sos: ocet połączyć z musztardą, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Dodać oliwę, ubić trzepaczką na gęsty sos. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć na półmiski i sałatkę dekorować ósemkami jajka i oliwkami, posypać ziołami. Podawać z grzanką i masłem czosnkowym.