Surówka z selera z majonezem: podajemy dobry przepis

2021-03-29
Natalia Kołakowska
Surówka z selera z majonezem
Autor: Shutterstock Surówkę z selera z majonez można podać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. 
łatwy
15 min
4

Surówka z selera jest idealna dla leniwych, bo jest szybka do zrobienia, i dla dbających o zdrowie, ponieważ jej składniki są bogate w cenne substancje odżywcze i korzystnie wpływające na organizm. Sprawdź, jak zrobić surówkę z selera z majonezem - podajemy dobry przepis.

Dlaczego warto jeść seler? Właściwości selera

Surówka z selera jest bombą witaminową. Składniki, w które bogaty jest seler, to przede wszystkim witamina C, witaminy z grupy B oraz mikroelementy, które znakomicie odżywiają organizm i wzmacniają układ odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn i pobudzają metabolizm. Przy tym seler jest niezwykle mało kaloryczny – 10 dag zawiera zaledwie 7 kcal.

Natka pietruszki i orzechy włoskie - źródło cennych składników

Natka pietruszki ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom oraz poprawia stan dziąseł. Orzechy włoskie zaś zawierają witaminy A, C, E, K, PP i z grupy B, a także w garbniki, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sole mineralne – wapń, magnez, fosfor, miedź. Znakomicie więc działają m.in. na skórę i włosy.

SKŁADNIKI

  • seler
  • ogórek
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • majonez

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj pokrojonego w drobną kostkę ogórka.
  • Przygotowane składniki posyp drobno pokrojonymi orzechami włoskimi i posiekaną natką.
  • Skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszaj z lekkim majonezem (jeśli masz pod ręką cięższy, dekoracyjny, wymieszaj go pół na pół z jogurtem).
Natalia Kołakowska