Żółta sałatka na niedzielny stół - z kurczakiem curry, ananasem i kukurydzą

Żółta sałatka na niedzielny stół - z kurczakiem curry, ananasem i kukurydzą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

To sałatka idealna na Wielkanoc.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ta sałatka pięknie pasuje do wielkanocnych dekoracji. Niemal wszystkie składniki, które się na nią składają są w różnych odcieniach koloru żółtego. Ale komponują się ie tylko kolorystycznie. Sałatka jest przepyszna  - lekko ostra, świeża i słodkawa.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 1 puszka ananasa

  • 1 puszka kukurydzy

  • 200 g żółtego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • 2 łyżeczki curry

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć. Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

  • Pierś kurczaka pokroić w cienkie fileciki, oprószyć curry i usmażyć na oleju z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.

  • Ananasa odcedzić i pokroić w niedużą kostkę, kukurydzę odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Ostygnięta pierś pokroić w kostkę i wymieszać w dużej misce z ananasem, kukurydzą i serem. Dodać sos i wymieszać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5