Zielona sałata z boczkiem - świetny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska

Zielona sałata z boczkiem - świetny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zielona sałata z boczkiem to smaczna i szybka sałatka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska - zielona sałata ze smażonym boczkiem. Świetnie smakuje z mocno podpieczonymi grzankami z białej bułki lub chleba tostowego i odrobiną startego w wiórki parmezanu.

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej lub lodowej

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatę umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki.

  • Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym i miodem.

  • Sosem polać sałatę i wymieszać.

  • Boczek pokroić i przesmażyć na chrupko.

  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na sałacie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1