Surówka z rzepy, marchwi, ogórków: łatwy przepis

2021-03-29
Surówka z rzepy, marchwi i ogórka
Autor: thinkstockphotos.com Surówka z rzepy, marchwi i ogórka to świeża i chrupiąca alternatywa dla popularnych sałatek warzywnych.
łatwy
30 min
4

Surówka z rzepy, marchwi i świeżego ogórka to prawdziwa bomba witaminowa. Surówka z rzepy jest smaczna, odżywcza i chrupiąca. Doskonale pasuje do pieczonych mięs oraz dań z sosami. Rzepa należy do kapustowatych, dlatego śmiało może zastąpić popularne surówki z białej kapusty. Świeża, lekka i apetyczna surówka z rzepy, marchwi i ogórka powinna częściej gościć na twoim stole. 

Polecamy przepisy Sałatka z rzepy jak u Magdy Gessler  oraz  Surówka z czarnej rzepy: przepisy siostry Anastazji

SKŁADNIKI

  • 1 rzepa sporej wielkości
  • 2 marchewki średnie
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200-250 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić, odstawić na 20 minut.
  • Rzepę wygnieść, odcisnąć, płyn wylać. W ten sposób pozbawiamy rzepę ostrego smaku.
  • Do rzepy zatrzeć marchewkę i ogórka.
  • Szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, posiekać.
  • Warzywa wymieszać z jogurtem i siekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku pieprzem.
  • Posypać posiekanym szczypiorkiem.