Surówka kopenhaska - idealny witaminowy dodatek do obiadu

Surówka kopenhaska - idealny witaminowy dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka kopenhaska udekorowana pomarańczami ziarnami słonecznika.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka kopenhaska to świetne połączenie świeżych warzyw, zieleniny i pikli, które łączy sos jogurtowo-musztardowy. Świetny codzienny dodatek do dań mięsnych i rybnych, znakomita dawka witamin i zdrowa przekąska. 

Składniki

  • 1 mała sałata lodowa

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 ogórki konserwowe

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałatę oczyść, usuń głąb, a liście poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

  • Marchewkę  obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki również zetrzyj.

  • Wymieszaj składniki surówki, dodając posiekaną zieleninę.

  • Jogurt wymieszaj z musztarda i majonezem na jednolity sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem.

  • Warzywa wymieszaj dokładnie z sosem.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.