Wykwintna sałatka z pomidorów i winogron - oryginalny przepis

2021-03-29
Natalia Kołakowska
wykwintna_salatka_z_pomidorow_i.jpg
Autor: photos.com Z dojrzałych pomidorów i winogron przyrządzisz pyszną sałatkę, którą zaskoczysz gości.
łatwy
20 min
4

Zamiast zwykłej sałatki z pomidorów z cebulką czy szczypiorkiem, podaj jej wykwintną wersję - z winogronami i orzechami włoskimi. Będzie idealna do mięs czy serów, ale sprawdzi się także z grzankami zapieczonymi z serem.

Na wykwintną sałatkę z pomidorów wybierz warzywa dojrzałe, najlepsze będą pomidory malinowe lub pomidorki truskawkowe.

SKŁADNIKI

  • pomidory
  • winogrona
  • majonez
  • białe wytrawne wino
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • posiekane orzechy włoskie lub pestki słonecznika
  • świeża mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory zalewamy na kilka sekund wrzątkiem, a potem hartujemy zimną wodą.
  • Obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki lub półplasterki (zależy od ich wielkości) i układamy na talerzu.
  • Teraz czas na winogrona. Owoce myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy, następnie ostrym nożem kroimy wzdłuż na pół. Połówki układamy na pomidorach.
  • W kubeczku mieszamy łyżkę-dwie lekkiego majonezu z 2-3 łyżkami schłodzonego białego wina wytrawnego.
  • Sos doprawiamy zgodnie z upodobaniami: solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy go na jednolitą masę.
  • Gotowym sosem polewamy pomidory i winogrona.
  • Sałatkę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi (najpierw trzeba je sparzyć i obrać ze skórki). Zamiast orzechów można użyć podprażonych nasion słonecznika. Jeśli nie mamy ani orzechów, ani pestek słonecznika, sałatkę udekorujmy listkami świeżej mięty.
Natalia Kołakowska