Sałatka z pomidorów, quinoa i ciecierzycy w pieczonych bakłażanach

2021-03-29
Anna Olchowik
Sałatka z pomidorów, quinoa i ciecierzycy w pieczonych bakłażanach
Autor: thinkstockphotos.com Ta sałatka to samo zdrowie! Quinoa, czyli komosa ryżowa, poza białkiem jest dobrym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Bogatobiałkowa ciecierzyca, inaczej określana jako cieciorka lub groch włoski, obniża ciśnienie, poziom złego cholesterolu (LDL) i sprzyja odchudzaniu. Przeciwutleniacze zawarte w bakłażanach chronią zaś przed szkodliwym promieniowaniem UV.
łatwy
25 min
4

Przepis na sałatkę z pomidorów, quinoa i ciecierzycy w pieczonych bakłażanach to dobry pomysł na wysokobiałkową, zdrową przekąskę. Choć tytuł wydaje się skomplikowany - sama sałatka jest łatwa do przyrządzenia i niezwykle efektowna. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • pomidor
  • 1/2 szklanki quinoa
  • puszka ciecierzycy
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na połówki, posól, nakrój miąższ od środka w kratkę i piecz w piekarniku ok. 30 minut, aż będą miękkie. Wystudź.
  • Ciecierzycę odcedź, quinoa ugotuj i ostudź, pomidor pokrój w kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
  • Z połówek bakłażana wytnij po trochu miąższu ze środka i drobno posiekaj.
  • Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Przygotowaną sałatkę nałóż do łódeczek z bakłażana.
Anna Olchowik