Surówka z marchwi w stylu azjatyckim

Surówka z marchwi w stylu azjatyckim

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta i pełna smaku surówka z popularnego warzywa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z marchwi w stylu azjatyckim to interesująca odmiana naszego codziennego menu obiadowego. Soczysta, aromatyczna surówka z marchwi zachwyci każdego smakosza. Głęboki smak nadają jej wschodnie przyprawy: kolendra, pieprz i chili. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub jeszcze lepiej zszatkować na długie wiórki lub spaghetti.

  • Startą marchew wymieszać z octem, cukrem, solą oraz przyprawami, mieloną kolendrą, pieprzem i płatkami chili. Odstawić.

  • Czosnek pokroić na plasterki.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać orzeszki ziemne i smażyć do zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć, aż zacznie się rumienić.

  • Zawartość patelni wlać do marchewki i szybko wymieszać.

  • Podawać surówkę posypaną natką pietruszki. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1